Novosti

Crveni križ Križevci

Povratak na novosti
28.02.2022 Broj: 154

Ukrajinska kriza: Hrvatski Crveni križ u stanju je pripravnostiHrvatski Crveni križ izražava duboku zabrinutost zbog eskalacije sukoba u Ukrajini te kao dio Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (Pokret), najveće globalne humanitarne mreže, pomno prati situaciju i svoje snage stavio je u fazu pripravnosti.

Prema trenutnim predviđanjima, moguće je očekivati veći broj izbjeglica iz Ukrajine u Poljsku, Slovačku, Mađarsku i Rumunjsku kojima će pomoć pružiti Nacionalna društva Crvenih križeva iz tih zemalja. Ta su društva i dio mreže „Susjedi pomažu prvi” čijim radom trenutno koordinira Hrvatski Crveni križ.

Ako dođe do prihvata izbjeglica u našoj zemlji, Hrvatski Crveni križ bit će im spreman pružiti pomoć. Trenutno se provodi definiranje prihvatnog kapaciteta i u taj su proces uključena i društva Crvenoga križa koja imaju mogućnosti smještaja ljudi na području Republike Hrvatske.

Aktivirana je i Služba traženja Hrvatskog Crvenog križa koja već sada u suradnji Međunarodnim odborom Crvenoga križa sudjeluje u pripremnim aktivnostima usmjerenima prema raseljenim i izbjeglim osobama i koja će pomagati u evidenciji osoba i obnavljanju obiteljskih veza u slučaju dolaska izbjeglica u Hrvatsku.

Imajući u vidu da stanovništvo pogođeno oružanim sukobom već sada treba humanitarnu, ali i svaku drugu pomoć, Hrvatski Crveni križ priprema i pokretanje apela za pomoć raseljenim i izbjeglim osobama. O svim informacijama o načinu prikupljanja pomoći, Hrvatski Crveni križ građane će pravodobno obavijestiti.

IZVOR: Hrvatski Crveni križ

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci