Novosti

Crveni križ Križevci

Povratak na novosti
11.05.2021 Broj: 27

Gradonačelnik održao prijem za jubilarne dobrovoljne darivateljice i darivatelje krviPovodom Svjetskog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca gradonačelnik Mario Rajn održao je danas prijem za jubilarne darivatelje krvi.
„Ako nas je nešto protekla godina naučila onda nas je zaista naučila načelima solidarnosti i svemu onom što smo i do sad, a pogotovo vi poštovane darivateljice i darivatelji krvi, svjedočili iz svakog darivanja u darivanje, kako valja brinuti o svojoj zajednici, kako valja biti plemenit i brinuti o društvenom dobru,“ istaknuo je gradonačelnik na početku te čestitao ovaj dan svim djelatnicima Gradskog društva Crvenog križa Križevci, dobrovoljnim darivateljicama i darivateljima krvi te brojnim volonterima.
Osvrnuo se i na ulogu svih njih u pomoći unesrećenima u potresu koji je prošle godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju te posebno zahvalio djelatnicima i volonterima Gradskog društva Crvenog križa Križevci koji su tamo proveli 51 dan pomažući, te na provedbi akcije prikupljanja pomoći za unesrećene.
„Vama drage darivateljice i darivatelji, i ove godine, samo u svibnju, zahvaljujem za svaku darovanu dozu, svaki put kad dajete krv dajete najdragocjeniji od sebe, a uvijek pomažete barem jedan ljudski život,“ naglasio je gradonačelnik te posebno spomenuo Jadranka Mihalića koji je krv dao jubilarnih 100 puta.
Zahvalu gradonačelniku na ovom prijemu te zahvalu svim dobrovoljnim darivateljicama i darivateljima na darivanju krvi uputio je predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Križevci Franjo Husinec: „Hvala vam na svemu što činite, hvala za ono što drugima prenesete jedan takav poziv i namjeru, da drugima treba pomoći. Nema plemenitije stvari nego pomoći drugome.“
Zahvalama se pridružila i predsjednica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije Đurđica Trbus: „Mi smo danas predstavnici Crvenog križa ispunjeni jer ova dvorana je prepuna humanosti. Kažu da su dobrovoljni darivatelji krvi najhumaniji ljudi jer daju dio sebe jer krv je kao lijek nezamjenjiva i oni daju ono najviše što mogu, dio sebe.“
Posebno je istaknula da Svjetskim danom Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca koji se obilježava svake godine 8. svibnja, u Hrvatskoj započinje i Tjedan Crvenoga križa koji traje do 15. svibnja. Ove godine Tjedan Crvenoga križa posvećen je psihosocijalnoj podršci, odnosno mentalnom zdravlju i sve aktivnosti imaju za cilj osvješćivanja građana o važnosti očuvanja mentalnog zdravlja i pronalaska vremena za sebe.
Protekla godina koju je obilježila pandemija, ali i potresi u pojedinim dijelovima Hrvatske, bila je iznimno teška i stresna za sve nas. Upravo zato Hrvatski Crveni križ od početka pandemije intenzivno radi na pružanju psihosocijalne podrške stanovnicima, a naročito onima na potresom pogođenim područjima. S naglaskom na dizanje svijesti javnosti o važnosti brige za mentalno zdravlje svih dobnih skupina građana, Hrvatski Crveni križ tijekom Tjedna Crvenoga križa provodi kampanju „Mojih 5 minuta mira“.
U ime nagrađenih obratio se Jadranko Mihalić koji je sa 100 i više davanja postao član Kluba 100 dobrovoljnih darivatelja krvi Društva Crvenog križa Koprivničko - križevačke županije te tom prilikom pozvao sve na darivanje krvi: „Hvala svima na darovanju krvi, bilo da ste dali jednom ili 100 puta. Nije bitno, bitno da ste išli dati. Mislim da bi svi trebali izdvojiti barem pola sata da dođu dati krv.“
Na kraju prijema, gradonačelnik je uručio buket i zahvalio dugogodišnjoj ravnateljici Gradskog društva Crvenog križa Đurđici Trbus na uspješnom šesnaestogodišnjom predanom radu te joj čestitao na novoj funkciji predsjednice Županijskog društva Crvenog križa i poželio uspješan rad.

PRIZNANJA SU URUČENA SLJEDEĆIM DARIVATELJICAMA I DARIVATELJIMA KRVI:

25 davanja – žene – zahvalnica i značka s oznakom broja davanja krvi

1. ANA TOPOLOVEC

40 davanja – muški – zahvalnica i značka s oznakom broja davanja krvi

1. TOMISLAV KRANJČEVIĆ
2. MARIO NEMEC
3. IVICA MIGLEZ
4. BORIS JELEN
5. DOMINIK MIKULEC
6. IVICA VALEK
7. STEVO SUBOTIČANEC
8. TOMISLAV PICIN
9. MARIJAN NEMEČEK
10. DALIBOR VRHOVEC

35 davanja- žene – zahvalnica i brončani znak priznanja

1. JUSTINA MIGLES
2. BRANKA PETRANOVIĆ

50 davanja muški-zahvalnica i brončani znak priznanja

1. TOMISLAV STRUČIĆ
2. IVAN MARTINEK
3. ZORAN KOKOT
4. MILAN KRAMAR
5. MARIJAN MIKULČIĆ
6. MLADEN POŽGAJ
7. IVICA LACKOVIĆ

55 davanja-žene-zahvalnica i srebrni znak priznanja

1. MARIJA ŠTUBELJ

75 davanja muški – zahvalnica i srebrni znak priznanja
1. GORAN POKOS
2. ŽELJKO JUKIĆ

100 davanja muški- zahvalnica i zlatni znak priznanja

1. JADRANKO MIHALIĆ

OBITELJSKA ZAHVALNICA ZA DDK

1. JUKIĆ ŽELJKO
2. JUKIĆ KARMEN